miércoles, 19 de febrero de 2014

Els horts de Can Cirera

        Aquesta setmana hem aprofitat una de les nostres visites a Can Cirera per fer unes fotos dels horts que treballa Esteve Valls. És d'aquestes terres d'on surten gran part de les verdures que utilitzem al restaurant en el día a día, totes amb el certificat CCPAE d'agricultura ecològica. Aquest magnífic mas es troba situat al costat del cementiri de Tiana, al baix Maresme. És increïble que en ple segle XXI poguem trobar un indret com aquest, en que la tranquilitat mana i l'ambient plenament rural domina, però on alhora tenim vistes de la Sagrada Família i de la torre Agbar. Un exemple de resistència a la expansió urbanística de la passada dècada.

Aquí podeu veure, darrere de les carxoferes, l'església de Tiana i la torre Agbar al fons.

           El clima mediterrani és en aquests paratges especialment benèvol, i això permet que poguem gaudir de gran varietat de cultius durant tot l'any. En ple febrer creixen més de deu varietats a ple ritme. Imagineu a l'estiu! En aquests moments la reina absoluta és la carxofa, que està en el seu millor moment. Les que creixen en la feixa de la foto superior són les nostres preferides. Tendres, fermes, gustoses i, evidentment, fresquíssimes. Tots els clients que les han provat fins ara ho han apreciat, i així ens ho han fet saber.


         Passejant camí de la part baixa dels camps atravessem una feixa amb ametllers en flor. Ja anem pensant què farem amb la propera collita!




En una altra feixa trobem els pèsols ja florits, i ben a prop les faves. Totes les vaines que conrea l'Esteve són d'una qualitat excel.lent. Pèsols i faves arriben en unes setmanes. A partir del maig mongeta tendra, a anys llum de qualsevol producte que poguem trobar a botigues i supermercats. Si una mongeta és bona, collida petita i no toca càmera es converteix en un producte de luxe.




 Els pèsols

 Flor de pèsol

 Les faves florides

 Porros, calçots, bledes i enciams estan en un moment també òptim. Aquesta temporada ens han ofert per primera vegada bledes de colors, amb un sabor fantàstic. La bleda és una de les fulles que més pateixen quan es guarden en càmeres. El fet de poder servir-les moltes vegades directament de la terra al plat ens fa sorprendre a més d'un. Aquestes no són les bledes que ens feien menjar si o si quan érem nens... Luxe total!

 Bledes vermelles

 A l'hivernacle creixen més, però les que pateixen una mica més de fred són més gustoses.

 Trobem a l'Esteve netejant porros. Des de sempre treballant aquests camps, acompanyant primer l'Isidre, el seu pare, i després ja sol quan l'edat i el cos el van fer plegar. L'Isidre va nèixer a Can Cirera, i gairebé no en surt mai. Quan vivía la María, mare de l'Esteve, explicava com a quelcom excepcional que l'Isidre "baixés al poble" (a menys d'un quilòmetre de distància). Tota una vida a la casa, amb una història pròpia d'altres temps i d'altres entorns (des de Can Cirera fins a la plaça de les Glòries de Barcelona no es triga més de 15 minuts en cotxe, tingueu-ho present)

 L'Esteve, enfeinat.

 Els porros que neteja

 Enciams arrenglerats

 Des de temps dels romans (els entorns del mas són plens de restes) aquesta ha estat terra de raïm i de vi. Desgraciadament la proximitat d'Alella i el fet de que Tiana formi part de la DO, no eviten que el cultiu tradicional hagi perdut rendibilitat, i que sovint, com ha passat l'últim any, no compensi veremar. La vinya ha quedat amb el raïm assecat a la planta i esperant que es decideixi si s'esporga per a la propera collita


 La nostra filla Helena passeja entre ceps abandonats


 Aquest és, sense dubte, un proveïdor excepcional i molt rar. En els últims quinze anys ha passat de cultivar flor a fer verdura ecològica de molta qualitat, i ara lluita per sortir endavant fent el que sap. I en sap molt!

Podeu comprar les verdures de l'Esteve a diversos comerços de Tiana, o millor, directament a ell tots els divendres, ja que munta parada a l'entrada del mas per a tothom qui vulgui acostar-se. El trobareu al costat mateix de l'ermita de l'Alegria i del cementiri municipal.








No hay comentarios:

Publicar un comentario